Vragen? Bel 077 - 2300011 | Contact | Primaveralife op Facebook | Primaveralife op Instagram

primavera kwaliteit

PRIMAVERA kwaliteit

Natuurlijke ingrediënten, kwaliteit, geloofwaardigheid en transparantie

Teelt en oogst

Demeter

Demeter is een keurmerk voor producten uit de biologische dynamische landbouw. Alleen de aangesloten bedrijven die een strenge controle hebben ondergaan mogen dit keurmerk gebruiken.
PRIMAVERA levert in demeter kwaliteit zolang de voorraad strekt. In de andere gevallen levert PRIMAVERA essentiële oliën uit gecontroleerde biologische teelt. www.stichtingdemeter.nl

Bio of kbA
Bio of kbA (kontrolliert biologischer Anbau, Duits keurmerk): essentiële oliën uit gecontroleerde biologische teelt volgens de EU-richtlijnen uit de biologische landbouw.


Bio* geeft aan dat producten en recepten zijn gemaakt met grondstoffen uit gecontroleerde biologische teelt.

Wild
Wild: het gebruik van wilde planten. Deze planten groeien in het wild en worden niet door de mens gecultiveerd. Door middel van licenties kan er legaal en volgens richtlijnen worden geplukt in een aangewezen regio of gebied.

Keurmerken

Natrue

Natrue is een onafhankelijk internationaal label voor natuurlijke en biologische huidverzorging. Belangrijkste criteria zijn: natuurlijke ingrediënten, kwaliteit, geloofwaardigheid en transparantie. Alle natuurcosmetica producten van PRIMAVERA zijn door Natrue gecertificeerd. Van deze producten heeft 80% het label biologische cosmetica en natuurlijke cosmetica met natuurlijke ingrediënten. www.natrue.org


Het konijn met de beschermende hand is het logo van het internationaal verbond tegen het gebruik van dierproeven bij cosmeticaproducten. PRIMAVERA volgt deze richtlijnen voor het welzijn van dieren, die tot de strengste ter wereld behoren. Deze richtlijnen worden gebruikt bij de selectie van grondstoffen, maar beïnvloeden de effectiviteit en kwaliteit van het product niet. www.ihtn.de

De oliën van PRIMAVERA worden op verschillende manieren gewonnen zoals doormiddel van stoomdestillatie, koude persing en alcoholextractie.

Kwaliteit en gevarentekensVeel essentiële oliën van PRIMAVERA bevatten gevarentekens en milieutekens. Dit heeft niets met de kwaliteit van de olie te maken. Deze oliën zijn natuurzuiver en zoveel mogelijk biologisch, en kunnen op de daartoe bekende manieren worden gebruikt.
De gevarensymbolen zijn wettelijk verplicht omdat essentiële oliën gevaarlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze een laag brandpunt hebben, sterk geconcentreerd zijn, en giftig kunnen zijn. PRIMAVERA werkt niet met toxische/giftige oliën.
Daarnaast wordt de distributeur in Nederland echter ook verplicht gesteld om aanvullende gevarensymbolen op de flesjes aan te brengen, omdat de Europese wetgeving c.q. Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) geen verschil kan en/of wil maken tussen synthetische stoffen en natuurlijke oliën. Van nature bevatten planten namelijk terpenen. Chemisch gezien zijn terpenen familie van de koolwaterstoffen zoals benzeen. Voor de Europese wetgeving c.q. NVWA is dan ook een essentiële olie van bijvoorbeeld citroen of eucalyptus een gevaar, omdat het in hun ogen hetzelfde is als benzeen.
Wanneer er geen gevarentekens op het etiket zouden staan, dan wordt dat als een delict gezien en beboet met een gevangenisstraf.

Een voorbeeld:
Monoterpenen en sesquiterpenen komen veel in planten voor. In 60 plantfamilies met ongeveer 2000 planten worden ze aangemaakt. Er zijn van wel meer dan 1000 monoterpenen beschrijvingen bekend. Bijvoorbeeld in een dennenbos kunnen de naalden van een oppervlakte van 1 m2 maar liefst 1 liter monoterpenen opleveren. Vandaar dat een brand in het bos zich snel kan uitbreiden.
De eenvoudigste terpenen zijn de monoterpenen. Dit zijn onverzadigde koolwaterstoffen die sterk oxideren bij blootstelling aan lucht, licht en warmte. Dit is daarmee ook een belangrijke oorzaak voor het verlies aan kwaliteit van een essentiële olie. Het zijn dan ook citrusoliën, die veel monoterpenen bevatten en daarom alle gevarentekens moeten dragen.
Internationaal is men overeengekomen symbolen te hanteren die wereldwijd gelden. Onderstaand een overzicht van deze internationale etikettering

Explosief
Ontvlambaar
Oxiderend
Gassen onder druk
Corrosief
Giftig
Irriterend, sensibiliserend, schadelijk
Lange termijn gezondheids-gevaarlijk
Gevaarlijk voor het aquatisch milieu