Vragen? Bel 077 - 2300011 | Contact | Primaveralife op Facebook | Primaveralife op Instagram

Essentiële oliën

Plantenkracht voor lichaam en ziel.

Het woord "essentieel" is in het Grieks "ether". Alchemisten noemden essentiële oliën "quinta essentia", de vijfde essentie, als aanvulling op de vier elementen. Die vier elementen zijn aarde, lucht, water, vuur.
Essentiële oliën zijn vluchtige aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit verschillende delen van de plant. De essentiële olie is de ware essentie van een plant. Het is levenskracht, het is energie, het is de ziel. Essentiële oliën zijn plantaardige stoffen, die een sterke aangename geur hebben en een overvloed aan verschillende unieke eigenschappen bezitten.

 

Wat zijn de verschillende doeleinden van geuren?

Ervaar de werking van de aromatherapie voor een goed gevoel.

Hoe werkt een geur?

De geur (essentiële olie) wordt opgenomen via de neus en de huid. Dit gebeurt door het inhaleren, masseren, baden enz.
Doordat de essentiële olie op deze manier wordt verspreid, ontvangen de hersenen een signaal om de unieke werking door te geven naar lichaam, geest en ziel.
Essentiële oliën werken ondersteunend bij lichamelijke en/of psychische onbalans. Ze kunnen ondersteunen bij stress en hebben een harmoniserende werking. Ze verwarmen, verkoelen, verzorgen en regenereren. Ze geven balans en strelen de huid en ziel.
Gebruik essentiële oliën niet puur op de huid, maar meng deze in een basis- of zaadolie, tenzij u bekend bent met therapeutisch gebruik.

Geuren, de "hotline" naar onze emoties

Onze woordenschat is niet toereikend om geuren te beschrijven. Maar we herinneren ons in feite geuren omdat ons reukzintuig nauw verwant is aan ons geheugen.
Gevoelens, voorkeuren, angsten en antipathieën zijn vaak verbonden met het ervaren van bepaalde geuren. Herinneringen worden ogenblikkelijk opgeroepen wanneer we de geur die ermee verbonden is, ruiken. 
Onze sprakeloosheid met betrekking tot geuren (het ruikt als ....) staat in verband met het feit dat ons reukvermogen zetelt in een van de oudste gedeeltes van de hersenen, namelijk het limbisch systeem. De plek waar ons vegetatieve stelsel en onze emoties gestuurd kunnen worden door neurotransmitters - daar ervaren we geuren. Als reactie beïnvloeden geuren ook ons gevoel van welzijn.

Geuren kunnen daarom bijzonder goed ingezet worden voor het ondersteunen van emoties of gemoedstoestanden (zoals bijvoorbeeld angst, zwaarmoedigheid, rouwverwerking, verlies en troost) of om een gewenste sfeer te creëren in je directe omgeving (bijvoorbeeld een goede stemming, ontspanning, ondersteunen van de concentratie).
Lichaam en geest werken nauw samen en het kan voorkomen dat een lichamelijke klacht voortkomt vanuit je emoties. Essentiële oliën kunnen daarom ook een belangrijke rol spelen in het bevorderen van onze gezondheid en het ondersteunen van genezing.

Hoe worden essentiële oliën gewonnen?

Er zijn verschillende manieren om een extract te maken (extraheren) van bloemen, bladeren, twijgen of zelfs de hele plant.

Hydrolaten (plantenwater)
Een hydrolaat is een waardevol bijproduct van de extractie van essentiële oliën door stoomdestillatie. Waardevolle in water oplosbare ingrediënten en sporen van de essentiële olie blijven in het plantenwater achter. Hierdoor kan plantenwater een heel eigen geurprofiel ontwikkelen ten opzichte van de pure essentiële olie omdat de chemische samenstelling en eigenschappen immers zijn veranderd. Het hydrolaat heeft als waardevol bijproduct uitstekende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in aromatherapie, aromaverzorging en natuurlijke cosmetische toepassingen. Tevens wordt er op deze manier niets van de waardevolle bestanddelen verspild.

Basis- en zaadoliën
Biologische verzorgende oliën worden verkregen uit de vette componenten van planten zoals zaden en fruit. De oliën kunnen op twee verschillende manieren verkregen worden: 
- Koude persing 
- Maceratie: verse of gedroogde delen van de plant worden in een neutrale koudgeperste olie geplaatst, waarin ze lang weken. Na een bepaalde tijd worden de plantendelen afgefilterd. De resterende olie wordt een maceraat genoemd.

De kwaliteit van de essentiële oliën

Kwaliteitsgarantie 100% natuurzuiver


Ga naar essentiële oliën »

 

Toepassingen van essentiële oliën

Huidverzorging
Meng de waardevolle biologische basis- en/of zaadoliën met de essentiële oliën om de krachtige werking van de planten volledig te benutten. Voor een optimale verzorging de olie inmasseren. In de huidverzorging bestaat de mogelijkheid om naar eigen wens een product samen te stellen. Denk hierbij aan een verzorgend gezichtsmasker of een lichaamsolie.

Aromaverzorging
Essentiële oliën worden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. De krachtige planten zijn door hun geur dagelijks in te zetten bij ongemakken, waardoor ze het gevoel van welzijn verbeteren. Wikkels en kompressen zijn eenvoudige methodes om toe te passen.

Baden
Een heerlijk geurend bad verwent het lichaam en zintuigen. Voor het gebruik van essentiële olie in bad, is het belangrijk deze te mengen met een emulgator zoals badzout of room. Afhankelijk van de stemming is het mogelijk om meerdere essentiële oliën te mengen om in te baden, voor het ultieme verwenmoment. Tip: meng het badwater met 1-2 liter melk voor een zijdezacht gevoel.Roomsprays
Sprays voor elke behoefte. Of je nu wilt ontspannen of concentreren, roomsprays zorgen voor een persoonlijke feel-good sfeer in huis, in het hotel of op het werk. Een fijne geur in de lucht verbetert de stemming en bevordert het welzijn. 

Geurmengsels
Mengsels van perfect op elkaar afgestemde geuren ondersteunen het welzijn wanneer je het nodig hebt. Met behulp van een geurverspreider worden de geuren door de lucht verspreid en creëren zo je eigen persoonlijke wellness sfeer thuis of op kantoor. Creëer een extra sfeervolle ambiance met mooie accessoires zoals een geurlamp of een geurfontein.

Roll-ons
Zelfs als je onderweg bent, kun je gebruik maken van de weldadige kracht van essentiële oliën. Je kunt de praktische roll-ons direct toepassen voor heerlijke geurmomenten in je dagelijkse routine. Eenvoudig aanbrengen op de nek, het voorhoofd, de slapen of de hartslagpunten van je polsen.

Aromakeuken
Met het gebruik van essentiële oliën kunt u de smaak van eten en drinken op een unieke manier verrijken en verfijnen. Als vervanging van of toevoeging aan kruiden of smaakmakers tovert u heerlijke smaken aan uw gerechten.We werken aan een speciale receptenpagina die binnenkort aan deze website toegevoegd gaat worden, zodat u voor iedere gewenste toepassing op een eenvoudige manier een verzorgingsproduct kunt samenstellen.
Ook zijn er diverse boeken verkrijgbaar op het gebied van aromatherapie en essentiële oliën, met achtergronden, talloze toepassingen, duidelijke handleidingen voor gebruik, recepten en tips. Kijk in de webwinkel voor het complete aanbod.


Bekijk de producten »

 

Een voorbeeld: geneeskrachtige helicryse uit het zonnige Corsica

Op het eiland Corsica, in de Middellandse zee, ongeveer 45 km van de havenstad Bastia, ligt de "Bordeo boerderij" met 20 hectare grond. De derde generatie van de familie von Keyserlingk produceert hier essentiële olien, hydrolaten en extracten uit gecontroleerde biologische teelt onder de naam "Essences Naturelles Corses" (E.N.C.). E.N.C. houdt zich naast biologische landbouw in Demeter kwaliteit, ook bezig met duurzaamheid. Bevordering van de biodiversiteit wordt verkregen door greppels te graven ten behoeve van de bescherming van het grondwater en de compostering van het destillatie afval. E.N.C. levert sinds 1989 helicryse- en rozemarijnolie en helicryse- en hamamelishydrolaat aan PRIMAVERA. Door de langdurige samenwerking is een hechte vriendschap ontstaan met inmiddels al de tweede generatie.

 

Teelt en oogst van de helicryse


De helicryse absorbeert het zonlicht in haar stralende gele bloemen. De intensief warme en kruidige geur is de reden waarom de helicryse in de volksmond ook wel "kerrieplant" wordt genoemd. De 50-80 cm hoge zilvergrijze plant wordt door Albrecht von Keyserlingk en zijn dochter Sophia zorgvuldig geteeld en geoogst. Bij de jonge helicryse plantjes dient men een aantal keer per jaar handmatig het onkruid te verwijderen en ze extra water te geven. De plantjes houden van de intensieve zon, die ervoor zorgt dat de morgendauw snel wegtrekt. Hierdoor groeit de helicryse bijzonder goed in oude wijngaarden of op stenen heuvels, waar het niet drassig is. Eind juni wordt de bovenste 20 cm van de plant met een sikkel geoogst. Na 7 jaar is de levenscyclus van de plant ten einde en volgt de nieuwe generatie helicryse stekjes.

 

Productie en toepassing van de essentiële olie


De vers gesneden planten worden snel na de oogst via stoomdestillatie verwerkt. Uit 1 ton helicryse haalt men ongeveer 2 kg essentiële olie en het hydrolaat. Naast de kwaliteit van het plantenmateriaal is ook de destillatietijd doorslaggevend voor de kwaliteit van de olie. In de eerste 20 minuten wordt bijna de gehele olie gewonnen, echter het werkzame bestanddeel Italdione komt pas vrij na 2-3 uur destillatie. Italdione is als een wonder op de huid en werkt ontstekingsremmend, bloedstelpend en bevordert de lymfe circulatie. Helicryse olie bevat daarnaast het bestanddeel Neryl acetaat, dit zorgt voor de versterking van de huidregeneratie en ondersteunt de aanmaak van collageen. De dochters van Albrecht von Keyserlingk zijn maar al te bekend met deze geur. Vanaf hun kindertijd gebruiken ze de helicryse als eerste hulp bij wondjes. Helicrysehydrolaat kan worden ingezet als gezichtstonic, sportspray, bij spierpijn of na het scheren.