Vragen? Bel 077 - 2300011 | Contact | Primaveralife op Facebook | Primaveralife op Instagram

Essentiële oliën

De kracht van planten voor lichaam en geest.

Essentiële oliën zijn vluchtige aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit verschillende delen van de plant. De essentiële olie is de ware essentie van een plant. Het is levenskracht, het is energie, het is de ziel. Essentiële oliën zijn plantaardige stoffen, die een sterke aangename geur hebben en een overvloed aan verschillende unieke eigenschappen. Ervaar de werking van de aromatherapie voor een goed gevoel.
De geur (essentiële olie) wordt opgenomen via de neus en de huid. Dit gebeurt door het inhaleren, masseren, baden enz.
Doordat de essentiële olie op deze manier wordt verspreid, ontvangen de hersenen een signaal om de unieke werking door te geven naar lichaam, geest en ziel.
Essentiële oliën werken ondersteunend bij lichamelijke en psychische onbalans. Ze kunnen ondersteunen bij stress en hebben een harmoniserende werking. Ze verwarmen, verkoelen, verzorgen en regenereren. Ze geven balans en strelen de huid en ziel.
Gebruik essentiële oliën niet puur op de huid, maar meng deze in een basis- of zaadolie, tenzij u bekend bent met therapeutisch gebruik.


De kwaliteit van de essentiële oliën

Kwaliteitsgarantie 100% natuurzuiver


Ga naar essentiële oliën »


Geneeskrachtige helicryse uit het zonnige Corsica

Op het eiland Corsica, in de Middellandse zee, ongeveer 45 km van de havenstad Bastia, ligt de "Bordeo boerderij" met 20 hectare grond. De derde generatie van de familie von Keyserlingk produceert hier essentiële olien, hydrolaten en extracten uit gecontroleerde biologische teelt onder de naam "Essences Naturelles Corses" (E.N.C.). E.N.C. houdt zich naast biologische landbouw in Demeter kwaliteit, ook bezig met duurzaamheid. Bevordering van de biodiversiteit wordt verkregen door greppels te graven ten behoeve van de bescherming van het grondwater en de compostering van het destillatie afval. E.N.C. levert sinds 1989 helicryse- en rozemarijnolie en helicryse- en hamamelishydrolaat aan PRIMAVERA. Door de langdurige samenwerking is een hechte vriendschap ontstaan met inmiddels al de tweede generatie.


Teelt en oogst van de helicryse


De helicryse absorbeert het zonlicht in haar stralende gele bloemen. De intensief warme en kruidige geur is de reden waarom de helicryse in de volksmond ook wel "kerrieplant" wordt genoemd. De 50-80 cm hoge zilvergrijze plant wordt door Albrecht von Keyserlingk en zijn dochter Sophia zorgvuldig geteeld en geoogst. Bij de jonge helicryse plantjes dient men een aantal keer per jaar handmatig het onkruid te verwijderen en ze extra water te geven. De plantjes houden van de intensieve zon, die ervoor zorgt dat de morgendauw snel wegtrekt. Hierdoor groeit de helicryse bijzonder goed in oude wijngaarden of op stenen heuvels, waar het niet drassig is. Eind juni wordt de bovenste 20 cm van de plant met een sikkel geoogst. Na 7 jaar is de levenscyclus van de plant ten einde en volgt de nieuwe generatie helicryse stekjes.


Productie en toepassing van de essentiële olie


De vers gesneden planten worden snel na de oogst via stoomdestillatie verwerkt. Uit 1 ton helicryse haalt men ongeveer 2 kg essentiële olie en het hydrolaat. Naast de kwaliteit van het plantenmateriaal is ook de destillatietijd doorslaggevend voor de kwaliteit van de olie. In de eerste 20 minuten wordt bijna de gehele olie gewonnen, echter het werkzame bestanddeel Italdione komt pas vrij na 2-3 uur destillatie. Italdione is als een wonder op de huid en werkt ontstekingsremmend, bloedstelpend en bevordert de lymfe circulatie. Helicryse olie bevat daarnaast het bestanddeel Neryl acetaat, dit zorgt voor de versterking van de huidregeneratie en ondersteunt de aanmaak van collageen. De dochters van Albrecht von Keyserlingk zijn maar al te bekend met deze geur. Vanaf hun kindertijd gebruiken ze de helicryse als eerste hulp bij wondjes. Helicrysehydrolaat kan worden ingezet als gezichtstonic, sportspray, bij spierpijn of na het scheren.


Toepassingen van essentiële oliën

Huidverzorging
Meng de waardevolle biologische basis- en/of zaadoliën met de essentiële oliën om de krachtige werking van de planten volledig te benutten. Voor een optimale verzorging de olie inmasseren. In de huidverzorging bestaat de mogelijkheid om naar eigen wens een product samen te stellen. Denk hierbij aan een verzorgend gezichtsmasker of een lichaamsolie.

Aromaverzorging
Essentiële oliën worden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. De krachtige planten zijn door hun geur dagelijks in te zetten bij ongemakken, waardoor ze het gevoel van welzijn verbeteren. Wikkels en kompressen zijn eenvoudige methodes om toe te passen.

Baden
Een heerlijk geurend bad verwent het lichaam en zintuigen. Voor het gebruik van essentiële olie in bad, is het belangrijk deze te mengen met een emulgator zoals badzout of room. Afhankelijk van de stemming is het mogelijk om meerdere essentiële oliën te mengen om in te baden, voor het ultieme verwenmoment. Tip: meng het badwater met 1-2 liter melk voor een zijdezacht gevoel.

Ruimte geuren
Een fijne geur in de lucht verbetert de stemming en bevordert het welzijn. In de woonkamer kunt u niet alleen met vormen en kleuren werken, maar ook met geschikte geuren. Er ontstaat een sfeervolle ambiance wanneer er een combinatie gemaakt wordt van geuren en mooie accessoires zoals bijvoorbeeld een geurlamp of een geurfontein. Voor een snelle verfrissing van de ruimte heeft PRIMAVERA de BioAirsprays die direct in de ruimte gebruikt kunnen worden. Te gebruiken in woon- en werkruimtes, slaapkamer, hotelkamer en auto.

Aromakeuken
Met het gebruik van essentiële oliën kunt u de smaak van eten en drinken op een unieke manier verrijken en verfijnen. Als vervanging van of toevoeging aan kruiden of smaakmakers tovert u heerlijke smaken aan uw gerechten.

We werken momenteel aan een speciale receptenpagina die binnenkort aan deze website toegevoegd gaat worden, zodat u voor iedere gewenste toepassing op een eenvoudige manier een verzorgingsproduct kunt samenstellen.
Ook zijn er diverse boeken verkrijgbaar op het gebied van aromatherapie en essentiële oliën, met achtergronden, talloze toepassingen, duidelijke handleidingen voor gebruik, recepten en tips. Deze vindt u onder "accessoires".


Bekijk de producten »